Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Een holistische kijk op zwangerschap, bevalling en postpartum zorg
0
Alles over de bevalling Alles over de zwangerschap Alles voor mama

Een holistische kijk op zwangerschap, bevalling en postpartum zorg

Een holistische kijk op zwangerschap, bevalling en postpartum zorg

Holisme wordt steeds populairder. Zo ook de holistische kijk op zwangerschap, de bevalling en postpartum zorg. Hierin wordt je lichaam, ziel en geest als geheel gezien in jouw rol als (aanstaande) moeder. Het één heeft weer invloed op het ander. Daarnaast verloopt holistische zwangerschapszorg zo natuurlijk mogelijk (naar wens van de moeder en als het medisch toelaatbaar is).

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Het doel van holistische zwangerschapszorg is om jou als (aanstaande) moeder te ondersteunen bij het bereiken van een gezonde zwangerschap, bevalling en postpartum ervaring waar je met plezier (in ieder geval met genoegen) op terug kunt kijken. Het is bedoeld om jou als ‘heel’ persoon aan te spreken (geest, lichaam en ziel) en om jou in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen in je gezondheidszorg, bijvoorbeeld tijdens de bevalling. Dit kan geboortetrauma verminderen, vooral op het gebied van communicatie (het gehoord en gezien worden).

Holistische zwangerschap

Een holistische zwangerschap is een term die verwijst naar een benadering van zwangerschap die rekening houdt met het fysieke, emotionele en spirituele welzijn van de aanstaande moeder en haar gezin. Het is hiermee onderdeel van het holisme: het geheel is meer dan de som van de delen. 

Het belangrijkste: jij houdt tijdens de zwangerschap, de bevalling en postpartum zorg eigen controle over lichaam, ziel en geest.

Een holistische benadering van de zwangerschap legt de nadruk op natuurlijke en niet-invasieve benaderingen van zorg en stimuleert actieve deelname van jou als (aanstaande) moeder aan je eigen zwangerschap.

Holistische zwangerschapszorg

Holistische zwangerschapszorg kan bijvoorbeeld acupunctuur, kruidengeneesmiddelen, massage, voeding en lichaamsbeweging en technieken voor stressbeheersing zijn. Het kan ook gaan om het opnemen van mindfulness en ontspanningsoefeningen (zoals meditatie en yoga) in je zwangerschap. Dit zijn ook meteen goede oefeningen voor de bevalling.

Bij holistische zwangerschapszorg kan (in overleg) worden gewerkt met een zorgverleners die zijn opgeleid in deze holistische benadering, zoals een doula.

Een doula is iemand die fysieke, emotionele en informatieve ondersteuning biedt aan een persoon vóór, tijdens en na de bevalling. Doula’s zijn (in de basis) geen medische professionals en bieden geen medische zorg of nemen geen medische beslissingen. In plaats daarvan richten ze zich op het bieden van niet-medische ondersteuning en begeleiding aan de vrouw en haar partner tijdens het geboorteproces.

Doula’s kunnen een waardevolle bron van steun zijn voor degenen die een natuurlijke bevalling overwegen. Doula’s kunnen de vrouw helpen bij het opstellen van een geboorteplan, begeleiding en ondersteuning bieden tijdens de bevalling (ook in communicatie met zorgverleners), en postpartum-ondersteuning bieden in de dagen en weken na de bevalling.

Zo natuurlijk mogelijk

Een van de belangrijkste principes van holistische zwangerschap is de overtuiging dat zwangerschap en bevalling natuurlijke, normale processen zijn die het menselijk lichaam aankan zonder tussenkomst van medicijnen of operaties.

Deze aanpak kan bestaan uit het zoeken naar manieren om het gebruik van medische interventies te minimaliseren en het vertrouwen op meer natuurlijke methoden om pijn en ongemak tijdens de bevalling te beheersen, zoals ademwerk.

Een ander aspect van een holistische zwangerschap (en de daarbijbehorende zorg) is het belang van het emotionele en spirituele welzijn van jou als moeder. Dit kan zijn het ondersteunen van eventuele emotionele of psychologische problemen die zich tijdens de zwangerschap kunnen voordoen, maar ook het bieden van begeleiding en ondersteuning de vele fysieke en emotionele veranderingen die zich gedurende deze periode voordoen.

Natuurlijke bevalling of natuurlijke geboorte is een vorm van bevalling waarbij jij als bevallende vrouw tijdens de bevalling geen medische interventies of pijnbeheersing (zoals een ruggenprik) krijgt. Je kunt dan ademwerk, mantra’s, affirmaties, muziek, geur, omgeving, et cetera gebruiken om in je bevallingsbubbel te komen en zo de pijn zoveel mogelijk ‘weg te werken’.

Deze benadering van de bevalling is gebaseerd op de overtuiging dat het lichaam is ontworpen om op natuurlijke wijze te bevallen en dat interventie met dit proces mogelijk onnodige complicaties kan veroorzaken. Denk aan de knip, die soms ‘te snel’ wordt gezet. Dat is tegenwoordig minder, maar vroeger werd ‘de knip’ te pas en te onpas gezet.

Een holistische kijk op zwangerschap, bevalling en postpartum zorg kan voor vrouwen een krachtige en prettige ervaring zijn, maar het is niet voor iedereen. Overleg met je verloskundige over de mogelijkheden. Dit artikel biedt geen medisch advies, maar is enkel ter inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Aromatherapie ✨