Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is salie? Een uitgebreide uitleg
0
Spiritualiteit

Wat is salie? Een uitgebreide uitleg

Wat is salie? Een uitleg

Wat is salie? Hoe kun je salie smudgen en wat zijn de voordelen van het smudgen van salie? En welke (heilige) kruiden kun je nog meer gebruiken? Dat lees je in dit artikel!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Wat is salie?

Salie wordt al eeuwenlang als hulpmiddel voor zuivering en bescherming gebruikt in spirituele en religieuze rituelen. Er wordt gezegd dat het de kracht heeft om negatieve energie te reinigen/weren en je te beschermen tegen boze geesten. In veel inheemse culturen in Noord-Amerika wordt salie beschouwd als een heilig kruid en wordt het gebruikt in ceremonies en rituelen om verbinding te maken met de geestenwereld, om genezing te bewerkstelligen en om wijsheid en een lang leven te bevorderen.

Salie smudgen uitleg

Smudgen betekent ‘beroken’ en is een spirituele manier om je huis of je aura energetisch te reinigen. Smudge sticks zijn gedroogde bladeren van planten of kruiden, zoals salie, die zijn samengebonden in een bundeltje. Bij het smudgen brand je deze planten of kruiden langzaam op. De rook die hier vanaf komt vult de ruimte en zuivert ‘m vervolgens van negatieve energie. Ook geeft smudgen een aangename geur en kent het een kalmerende werking. Smudgen is een reinigingsritueel dat je altijd in kunt zetten.

Het is een spirituele activiteit waarbij salie (of andere heilige kruiden) worden verbrand om de energie van een ruimte of persoon te zuiveren. De rook die van de brandende salie afkomt zorgt voor het zuiveren en reinigen van negatieve energie en trillingen, waardoor je een gevoel van vrede, heiligheid en helderheid krijgt.

Het smudgen van salie wordt over de hele wereld gedaan, in allerlei tradities en culturen. Het is een goede manier om een ruimte voor meditatie, gebed of andere spirituele praktijken voor te bereiden.

Er zijn veel verschillende planten en kruiden die je kunt gebruiken om te smudgen. Populair is witte salie – daar gaat dit artikel verder ook over -, maar je kunt ook ceder of bijvoorbeeld lavendel gebruiken.

Let op: gebruik geen salie bij zwangerschap of het geven van borstvoeding. Ook als er (kleine) kinderen in de ruimte zijn, kun je dit beter niet inzetten.

Hoe kun je salie smudgen?

Om salie te smudgen, steek je een bundel gedroogde salie aan. Na enkele ogenblikken begint het uiteinde te smeulen en komt de rook vrij. De smeulende salie en de bijbehorende rook kun je door de ruimte heen zwaaien, zodat de rook alles energetisch kan zuiveren.

Nog even op een rij:

 • Kies de ruimte die je wil reinigen en/of bedenk wat je wil uitspreken tijdens je ritueel.
 • Pak je spulletjes: een smudgestick, een aansteker en een kommetje met water. Je kunt ook een abalone schelp gebruiken en die met zand vullen.
 • Zet, als het kan, een raam open. Ventilatie is belangrijk en dit is ook om de energie die je ‘wegrookt’ meteen weg te laten stromen.
 • Steek je smudgestick aan. Let op: het moet niet vlammen, het moet smeulen. Blaas zo nodig de vlam uit. Let uiteraard altijd op kleding, kleedjes, gordijnen, et.
 • Smudge niet te lang: de geur is vrij intens en je hebt niet veel nodig om een ruimte te vullen (en dus energetisch te reinigen). Je dooft je smudgestick in het kommetje met water of in de abalone schelp met zand. Gebruik je een kommetje water, dan hoef je ‘m niet helemaal onder te dompelen. Dip alleen het smeulende gedeelte licht. Controleer altijd of ‘t echt uit is voor je de smudgestick weglegt.

Salie smudgen kun je doen in combinatie met een gebed, zingen of het prevelen van een mantra. Het is maar net wat je nodig vindt of wat past in het grotere geheel van de ceremonie of het ritueel.

In plaats van rondlopen met een smeulende smudgestick, kun je de salie ook branden in een speciaal (heksen)keteltje.

Voordelen van salie smudgen

 • Zuivering. Salie smudgen heeft het vermogen om een ruimte of persoon energetisch te zuiveren en te reinigen van negatieve energie of trillingen.
 • Stressvermindering. De kalmerende en ontspannende eigenschappen van salierook kunnen helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.
 • Verbeterde slaap. Salie smudgen kan helpen om een vredige en kalmerende sfeer te creëren, wat weer kan leiden tot een betere slaap.
 • Meer focus en helderheid. De eigenschappen van salierook kunnen helpen om de geest leeg te maken en de focus en helderheid te vergroten.
 • Verhoogde spiritualiteit. Omdat het smudgen van salie een heilige sfeer creëert, helpt het bij het vergroten van de spiritualiteit en het spiritueel ontwikkelen.
 • Verbeterde luchtkwaliteit. Van salierook is aangetoond dat het antimicrobiële eigenschappen heeft, die kunnen helpen om de lucht te zuiveren en de algehele luchtkwaliteit te verbeteren.
 • Verhoogd gevoel van welzijn. De kalmerende en zuiverende effecten van het smudgen van salie kunnen bijdragen aan een verhoogd gevoel van welzijn en balans.
 • Harmonie. Omdat salie smudgen juist wordt gebruikt om negatieve energie te verwijderen en een gevoel van vrede en harmonie te creëren, kan dat leiden tot verbeterde relaties met anderen.
 • Creativiteit. De zuiverende effecten van salie smudgen kunnen helpen om de geest te openen en de creativiteit te vergroten.
 • Verbinding met de natuur en spiritualiteit. Het smudgen van salie geeft een verbinding met de natuur en de natuurlijke wereld.

Smudgen met andere kruiden

Je kunt naast salie ook andere heilige kruiden gebruiken, zoals Sweet Grass (zoetgras) of Ceder. Bepaal vooraf wat het uiteindelijke doel is en pas daar de kruiden op aan. Salie, Sweet Grass en Ceder hebben allemaal eigen eigenschappen, dus het is maar net wat past bij jouw ritueel of bedoelingen.

Salie kopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Aromatherapie ✨