Volle Maan Kalender
Je leest nu...
Wat is een volle supermaan?
5
Maan

Wat is een volle supermaan?

Wat is een volle supermaan - VolleMaanKalender.nl

Een volle supermaan is wanneer een volle maan het dichtst bij de aarde staat – en daardoor groter en feller oogt. Lees hier meer over de astrologische betekenis.

Allereerst is het goed om te weten dat de maan niet in een cirkel, maar in een ovaal-vormige baan rond de aarde beweegt. Dat betekent dus dat de maan de ene keer verder weg staat en de andere keer dichterbij staat. Dat verklaart dat de maan vanuit de aarde – vanuit ons – de ene keer groter oogt dan de andere keer.

Ingrediënten voor een volle supermaan

Er zijn twee ingrediënten nodig voor een supermaan: de volle of nieuwe maan én de afstand van de maan tot de aarde. Wanneer de maan vol is én deze het dichtst bij de aarde staat, spreek je van een volle supermaan. Dit maakt dat ‘ie groter en feller oogt. Wanneer de maan nieuw is én deze het dichtst bij de aarde staat, spreek je van een nieuwe supermaan. Deze zie je echter niet.

Volle supermaan in 2021

In 2021 zijn er twee volle supermanen. De eerste volle supermaan van 2021 is op 27 april 2021 in teken Schorpioen. De tweede volle supermaan van 2021 is op 26 mei 2021 in teken Boogschutter (dit is ook nog eens een volledige maansverduistering – een bloedmaan).

Heeft een volle supermaan invloed op de getijden?

Ja! Wanneer volle supermanen dichter bij de aarde staan, zorgt dat voor hogere getijden (eb en vloed). De getijden worden beheerst door de zwaartekracht van de maan en (in mindere mate) de zon. Omdat de zon en de maan tijdens een supermaan anders staan ten opzichte van elkaar, heeft dit dus invloed op de grootte van de getijden.

Volle supermaan in 2020

In 2020 zijn er een aantal volle supermanen. Ze zijn alle vier opeenvolgend, dus bereid je voor op een reeks volle manen met een boel energie. De eerste volle supermaan was in februari in teken Leeuw. Deze is trouwens nooit officieel aangemerkt als volle supermaan, maar voldoet wel aan de voorwaarden. De tweede volle supermaan is in maart in teken Maagd, de derde volle supermaan is in april in teken Weegschaal en de vierde volle supermaan van 2020 staat mei in teken Schorpioen.

Volgens de website EarthSky.org is de volle supermaan van april 2020 de grootste – en felste – van alle volle supermanen van dit jaar. Dat is de supermaan die in luchtteken Weegschaal staat – hét teken van de liefde en relaties. Bereid je dus voor op een periode met veel aandacht en energie voor de liefde.

Nieuwe supermaan 2020

Een nieuwe supermaan is trouwens ook mogelijk, alleen deze zie je (net als de reguliere nieuwe maan) niet. Er zijn in 2020 drie nieuwe supermanen: in september (in teken Maagd), in oktober (in teken Weegschaal) en in november (in teken Schorpioen).

Volg VolleMaanKalender via social media

Je kunt VolleMaanKalender volgen via Instagram en Facebook! Hier worden meer updates en tips gedeeld, bijvoorbeeld over de energie van de maanfases tussen de volle maan en de nieuwe maan.

Misschien vind je deze items ook leuk?

Nieuwsbrief: meld je nu aan voor astro-updates in je inbox!

Bezig…
Yay, gelukt! Je staat op de lijst.

(1) Comment

  1. Volle supermaan foto. Vraag: houdt de supermaan ook in dat die anders staat te weten een kwartslag gedraaid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shop astro-items ✨