Een burn-out is voor velen een bekende term, maar een burn-on is nog een relatief onbekende term. Toch is dit ook iets waar veel mensen mee rondlopen. Een burn-on kun je zien als een eerdere fase vóór een burn-out. In het boek ‘Burn-on’ van Mieke Lannoey vertelt ze je alles over een burn-on en deelt ze fijne tips om dit te voorkomen. Lees hier onze review!
Overwin verlatingsangst en bindingsangst; lees Liefdesbang van Hannah Cuppen en ontdek je patronen.
Wat is een burn-on?
Steeds meer mensen krijgen te maken met overspanning of een burn-out. Maar toch is dit een werk gerelateerde aandoening waar steeds meer mensen (vaak onwetend) mee rondlopen. Waar we bij een burn-out compleet uitgeput zijn en soms letterlijk zijn neergevallen, gaan we bij een burn-on juist alleen maar door en merken we niet eens op dat we uitgeput zijn. De symptomen van een burn-on zijn dan ook niet te vergelijken met die van een burn-out.
Bij een burn-on draait vrijwel alles om het werk en om goed presteren. Je bent streng voor jezelf, legt jezelf altijd een hoge druk op en vindt het moeilijk om te ontspannen. Doordat je vrijwel altijd bezig bent met jouw werk en de bijbehorende prestaties, lijdt vooral het privéleven onder een burn-on. Voor de buitenwereld lijkt jouw leventje helemaal perfect, maar van binnen voel je je helemaal niet zo. Een burn-on is eigenlijk een voorstadium van een burn-out: de crash blijft uit.
Juist doordat er geen totale crash lijkt te komen bij een burn-on, wordt deze aandoening vaak onderschat. We zijn tenslotte allemaal wel eens moe en te druk. Toch? De enige vergelijking tussen een burn-on en een burn-out is dat jouw levenslust en -energie op een heel laag, wat mij betreft veel te laag, pitje staat.
Boek: Burn-on van Mieke Lannoey
Het boek Burn-on van Mieke Lannoey is opgedeeld in twee delen:
- Deel 1: In deel 1 wordt uitgebreid uitgelegd wat een burn-on is, wat de verschillen zijn met een burn-out, hoe deze vicieuze cirkel in elkaar zit en welke (maatschappelijke) factoren meespelen in het ontstaan van een burn-on.
- Deel 2: In deel 2 vertelt Mieke vooral hoe je kunt ontsnappen aan een burn-on en hoe je kunt voorkomen dat je alsnog in een burn-out terecht komt.
In vrijwel alle hoofdstukken wordt de burn-on zo uitgebreid mogelijk omschreven. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende voorbeelden, zowel persoonlijke ervaringen van de schrijfster als voorbeelden waar vrijwel iedereen zich in herkent.
Persoonlijk vind ik het altijd fijn om te weten hoe ons lichaam werkt, voor mij verklaart dat vaak het een en ander. In hoofdstuk 4 wordt veel aandacht besteed aan hoe ons zenuwstelsel werkt en vooral hoe dit zenuwstelsel op bepaalde situaties kan reageren. In het laatste deel wordt er -in verschillende stappen- veel aandacht gegeven aan hoe je kunt ontsnappen aan een burn-on. Hoe kun je nou weer goed voor jezelf zorgen en het contact met jezelf herstellen?
Review
Voor mij was het best wel een confronterend boek, waarin ik niet altijd verder wilde lezen. De burn-out heb ik al achter de rug en dat was geen pretje. Hoewel ik nu weer goed voor mezelf zorg, merk ik toch ook dat bepaalde patronen soms weer makkelijk tevoorschijn komen. Mijn huidige werk voelt voor mij nooit als werk en daardoor kan ik soms ‘doorslaan’ in mijn werk. Dit boek zette me weer met beide benen op de grond en was een mooi moment om het in te zien. Het boek is een fijne aanrader voor iedereen die zichzelf herkent in ‘heel veel werken en goed willen presteren’.
- Titel: Burn-on
- Auteur: Mieke Lannoey
- Prijs: €20
- Uitgever: Uitgeverij AnkhHermes
- ISBN: 9789020219470
• Maud Wiefferink • Owner bij PURE by Me, een webshop met aromadiffusers en etherische oliën • Dol op de kracht van de natuur • Coacht en begeleidt vrouwen op een holistische manier bij meer rust, ontspanning en balans • Nuchtere tukker, maar dol op spiritualiteit • Verslaafd aan M&M’s •