‘Help – hoe krijg ik mijn baby in slaap?’ is een veelvoorkomende zin. Je baby moet nog leren slapen, dus het is helemaal niet gek dat je met een wakkere baby (en je handen in ‘t haar) zit. Je vindt hier tips om je baby van 0-18 maanden (zelfstandig) in slaap te laten vallen!
Overwin verlatingsangst en bindingsangst; lees Liefdesbang van Hannah Cuppen en ontdek je patronen.
Heb je geen zin (of tijd) om alles op deze pagina te lezen, spring dan vast door naar het lijstje met tips om je baby te laten slapen.
Vooropgesteld: iedere baby is natuurlijk anders, dus probeer vooral uit wat bij je kindje en bij jullie past. Ook is het erg belangrijk om (daar komt ‘ie weer) Rust, Regelmaat en Reinheid toe te passen. Waarbij Rust vooral te interpreteren is als prikkelvrij/prikkelarm (dus zo min mogelijk afleidingen), Reinheid te zien is als schoon (denk aan de schone luier, kleding, bedje en ook baby natuurlijk) en Regelmaat belangrijk is om ritme te creëren.
Ritme creëren bij je pasgeboren baby: een ritme doet slapen
Ritme creëren. Iets dat wij hier de eerste weken van onze pasgeboren baby echt lastig vonden. En nog steeds. Een baby doet namelijk wat ‘ie zelf wil, dus jij kan heel mooi denken ‘nu ga je slapen’ en ‘nu krijg je eten’, maar zo werkt dat voor een baby (vaak) niet.
Wat je wél in de hand hebt is de volgorde der dingen. Ga je bijvoorbeeld eerst verschonen en dan voeden (prettig bij reflux-baby’s), of ga je eerst voeden en dan verschonen? Of doe je dat altijd halverwege de voeding? Als je een vaste volgorde aanhoudt, dan zal je kindje dat op den duur leren.
Lijstje met tips om je baby te laten slapen
- Boertje: heeft je baby écht geen boertje meer dwarszitten?
- Check de kleding en ‘t bedje van je baby: zit er geen kreukeltje of prikkend kaartje ergens?
- Geborgenheid: tot ‘ie ontspannen is en/of in slaap valt je ene hand op ‘t hoofdje van je baby en je andere hand op ‘t buikje
- Gedragen kledingstuk van papa of mama (veilig!) bij je kindje leggen kan helpen (vanwege de geur)
- Geuren (deze geuren helpen bij het ontspannen van je baby)
- Honger: heeft je kindje nog honger?
- Inbakeren (inbakerdoeken en inbakerslaapzakjes voor je baby)
- Nachtlampje voor je baby
- Prikkels: is de omgeving prikkelarm/prikkelvrij? Speeltjes uit bed/box?
- Rode verlichting in de babykamer
- Schone luier: check, check, dubbelcheck
- Slaapsignalen bij je baby herkennen
- Ssssh: de stem van mama en papa is herkenbaar voor je baby, en sssh-geluiden werken vaak wel
- Sterrenprojector
- Temperatuur (niet te warm, maar zeker ook niet te koud)
- Wakkertijd en dutjes (in deze handige slaapgids vind je voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar)
- White noise (witte ruis) geluiden
- Wiegen (en hoe je baby wegleggen zonder dat ‘ie wakker wordt)
Artikelen over Slaaptips voor baby’s
- Wiegen (en hoe je baby wegleggen zonder dat ‘ie wakker wordt)In dit artikel ontdek je hoe je je baby in slaap kunt wiegen én hoe je je kindje weglegt zonder dat ‘ie wakker wordt.
- Wat is white noise? Een uitgebreide uitlegWhite noise: je hoort er veel over, vooral in combi met de woorden ‘slaap’ en ‘baby’. In dit artikel lees je wat white noise is!
- Baby slaaptip: rode verlichting in de babykamerAls nieuwbakken ouder moet je er ‘s nachts vaak uit voor je kindje. Maak het jezelf – en je baby – gemakkelijk met zachte rode verlichting.
- White noise voor je baby: help je baby in slaap komenWhite noise helpt bij ‘t in slaap komen (en houden) van je baby, maar hoe kan dat? En hoe zet je white noise dan in? Lees ‘t hier!
- Een sterrenprojector op de babykamer: verwonder je babySuperleuk op de babykamer (of kinderkamer): een projector met sterren! Laat je kindje kennismaken met het universum.