Zaterdag 22 april 2023 is het de Dag van de Aarde, ook wel Earth Day genoemd. Het thema van dit jaar is ‘Invest in Our Planet’: investeer in onze planeet. Lees hier meer over de Dag van de Aarde 2023 en hoe jij zelf kunt bijdragen!
Overwin verlatingsangst en bindingsangst; lees Liefdesbang van Hannah Cuppen en ontdek je patronen.
Wat is de Dag van de Aarde?
De Dag van de Aarde is een jaarlijkse internationale evenement om bewustzijn te creëren voor milieubescherming en duurzaamheid. Het werd voor het eerst gevierd in 1970 en wordt nu wereldwijd gevierd. Het doel van de Dag van de Aarde is om mensen te inspireren en aan te moedigen om actie te ondernemen om de planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende acties, zoals het verminderen van afval, het planten van bomen, het promoten van duurzame energiebronnen, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het ondersteunen van milieuvriendelijke initiatieven.
Het thema van 2023: Investeer in onze planeet
Elk jaar belicht Earth Day een centraal thema dat de aandacht richt op een specifiek milieuprobleem. Dit jaar is het thema Invest in Our Planet: investeer in onze planeet. Dit thema is gericht op het aanmoedigen van bedrijven, overheden en individuen (jij dus!) om te investeren in de aarde en een betere, veiligere toekomst voor toekomstige generaties te creëren door ons milieu te verbeteren.
Wat kun je zelf doen tijdens de Dag van de Aarde 2023?
Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om de Dag van de Aarde te vieren en bij te dragen aan het behoud van onze planeet. Zie deze dag als startsignaal om milieuvriendelijker en bewuster te leven.
Maak gebruik van duurzame vervoersmiddelen. Laat de auto staan en pak de fiets of het openbaar vervoer. Zo verminder je de uitstoot van broeikasgassen. Eet minder vlees. De productie van vlees heeft een hoge CO2-uitstoot en draagt bij aan ontbossing. Probeer vandaag vegetarisch of veganistisch te eten. Plant een boom. Bomen helpen bij het verminderen van CO2 in de lucht en bieden leeftruimte aan dieren. Verminder afval. Probeer minder plastic te gebruiken en recycle wat je wel gebruikt. Maak je huis duurzamer. Vervang gloeilampen door energiezuinige LED-lampen en verminder je waterverbruik door bijvoorbeeld korter te douchen. Doe vrijwilligerswerk. Sluit je aan bij lokale initiatieven die zich richten op milieu en duurzaamheid. Denk aan het opruimen van zwerfafval of het onderhouden van een stads- of buurtmoestuin. Deel jouw acties op social media. Laat anderen zien wat je doet en inspireer hen om ook bij te dragen aan een duurzame toekomst. Leer meer over milieubescherming. Lees een boek of kijk een documentaire over klimaatverandering, biodiversiteit of duurzame landbouw en maak jezelf bewust van de uitdagingen en oplossingen.
Wat kun je met kinderen doen tijdens de Dag van de Aarde 2023?
Ook voor kinderen is er veel te ontdekken en te doen, juíst op 22 april 2023. Het is belangrijk om kinderen bewust te maken van de natuur en het belang van duurzaamheid. Op jonge leeftijd kunnen ze al leren om respectvol om te gaan met de natuur en hun steentje bij te dragen aan het milieu. Daarnaast heeft het betrekken van kinderen bij de Dag van de Aarde 2023 een positieve invloed op hun gedrag en gewoonten. Door hen te leren over recycling, afvalbeheer en duurzame praktijken, kunnen ze deze kennis gebruiken in hun dagelijks leven en zo bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet.
Wat je dan kunt doen?
Maak een natuurwandeling. Verken de natuur in de buurt met de kinderen en observeer de planten, dieren en insecten om hen heen. Knutsel met gerecycled materiaal. Verzamel afval zoals lege flessen, blikjes en kartonnen dozen en gebruik ze om leuke en creatieve kunstwerken te maken. Kweek planten. Leer kinderen hoe ze hun eigen planten kunnen kweken en hen laten ervaren hoe belangrijk het is om voor de natuur te zorgen. Verzorg een milieuvriendelijke picknick. Maak samen met de kinderen gezonde snacks en maaltijden met duurzame (lokale) ingrediënten en neem ze mee voor een picknick in de natuur. Leer over recycling en afvalbeheer. Leer kinderen over het belang van recycling en hoe ze afval kunnen scheiden en verminderen. Doe vrijwilligerswerk. Sluit je aan bij lokale vrijwilligersgroepen en maak samen met kinderen de buurt schoon van zwerfafval (plandelen). Of bekijk educatieve video’s. Bekijk samen met kinderen educatieve video’s over milieubescherming en duurzaamheid. Er zijn veel educatieve bronnen online beschikbaar voor kinderen van alle leeftijden.
• Nadi Zoetebier • The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams 🙏 • Eigenaar van VolleMaanKalender.nl, liefhebber van astrologie en spiritualiteit • Moeder van zoontje J ’21 • Energetisch Therapeut in opleiding •