Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Spirituele betekenis Sint Maarten
0
Spiritualiteit

Spirituele betekenis Sint Maarten

Spirituele betekenis Sint Maarten

Sint Maarten, ieder jaar gevierd op 11 november, staat bekend als (kinder)feest met lampionnen en liedjes. Wat is de spirituele betekenis van dit feest? In dit artikel lees je alles over Sint Maarten en waarom thema’s als naastenliefde, licht in duisternis en de overgang van herfst naar winter hier een rol in spelen.

Het verhaal van Sint Maarten

Sint Martinus was de zoon van een rijke koopman. Hij diende in het Romeinse leger. Op een koude winterdag zat hij op zijn paard en ontmoette hij een arme man zonder jas in de sneeuw. Zonder aarzelen sneed Sint Martinus zijn mantel doormidden met zijn zwaard en gaf de helft aan de bedelaar​​. Deze daad van mededogen vormt de kern van Sint Maarten.

Op 11 november, de dag van Martinus’ begrafenis, werden vroeger winterfeesten gevierd. Tijdens deze feesten deelden mensen voedsel, geld en brandstof met de armen. Het draait om zorgen voor elkaar, voor je gemeenschap. En dat maakt Sint Maarten (wat dus vernoemd is naar Sint Martinus) een feest van delen en het brengen van het licht.

Sint Maarten tradities

De traditie dat kinderen lampionnen maken en ermee langs de huizen gaan, weerspiegelt het brengen van licht in de duisternis. Deze lichtoptochten, vaak gehouden in de vroege donkere avonduren, symboliseren hoop en vreugde. De lampionnen, gemaakt van papier of karton (zoals lege pakken melk), zijn een creatieve uiting van dit feest​​. Terwijl kinderen van deur tot deur gaan, zingen ze traditionele liedjes en ontvangen ze kleine attenties, zoals snoep of mandarijnen.

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sint Martinus aan.

Lieve mensen, geef een appel of een peer, ik kom het hele jaar niet meer. Dat ik hier nu staan mag, op Sint Maarten, deze dag.

11 november is de dag, dat mijn lichtje, dat mijn lichtje. 11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag.

Sint Maarten mik mak, mijn moeder is een dikzak, mijn vader is een dunnetje, geef me een pepermunnetje.

Spirituele betekenis Sint Maarten

De geest van Sint Maarten inspireert ons om te delen en empathie te tonen. Dit kan door materiële giften, maar ook door aandacht en zorg voor elkaar. Sint Maarten valt daarnaast in een periode van overgang, waarin de herfst langzaam overgaat in de winter. De dagen worden korter, kouder en natter. Deze periode nodigt uit tot reflectie. Spiritueel gezien markeert de herfst een tijd van loslaten; de natuur die zich voorbereidt op de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨